dies de viatge

398 dies de viatge

dijous, 31 de maig del 2012

VALLADOLID: MÉS CENOTES, MÉS RUÏNES MAIES I MENYS TURISME

Valladolid, és una bonica ciutat, que tot hi estar a només un parell d´hores de grans centres turístics com Tulum, Playa del Carmen o Cancun, ha aconseguit conservar la seva identitat Mexicana. Tot i tenir una atracció turística coneguda mundialment de la talla de Chichen Itzá (que la majoria de gent prefereix visitar des del seu Resort a la platja…), a mitja hora en bus, aquesta ciutat de carrers tranquils, ordenats i nets, amb boniques construccions colonials amb capricioses façanes pintades de colors pastel i molt segura fins hi tot de nit i anat sola (gens usual a Mèxic)… Resta protegida del turisme en massa, imagino que pel fet de no tenir platja.
Sentir el primer passa Güeyyyyyy, pendejo, aaaaaaaandale, que padre (i amb l´accent de les pelis, no es conya!!) em va provocar la mateixa felicitat, que el primer lisensiado que vaig sentir a Sud-amèrica!!!
Aquí vaig dedicar els dies, a la combinació perfecte de ruïnes Maies, bicicleta i banys refrescants als propers Cenotes (ho reconec…estic enganxada al cony de Cenotes).
A una mitja hora en bicicleta de Valladolid, es troben els no gaire visitats Cenotes de Samulá i Dzitnup, almenys en aquesta època, jo vaig estar totalment sola a Samulá i amb 5 persones a Dzitnup. Ambdós cenotes, són coves plenes de estalactites i estalagmites, totalment cobertes, i amb petites obertures al sostre directes a l´exterior, que donen pas a la llum del sol. El joc de llums i ombres, el silenci que només trenca alguna gota que cau sobre l´aigua transparent, juntament amb les arrels dels arbres que cauen dramàticament sobre l´aigua, crea un ambient de relaxació, que és un plaer pels sentits.





Pel que fa les ruïnes Maies, a 20 Km en taxi col-lectiu des de Valladolid, hi ha les també poc visitades ruïnes de Ek´Balam on  molt a prop hi ha un cenote que com no…també vaig visitar. La importància d´aquest complexe recau, en que compte amb valuoses mostres d´estuc Maia, que restauren a diari!!




I per últim, les altres ruïnes que hi ha a mitja hora en bus de Valladolid, són les de la zona arqueològica de Chichén Itzá, que va ser inscrita a la llista de Patrimonis de la humanitat per la Unesco al 1988. El 7 de Juliol de 2007, també va ser reconeguda com a una de les nou set meravelles de món modern, per una iniciativa privada, sense el suport de la Unesco.
Aquesta ciutat el nom de la qual significa “en la boca del pozo de los itzáes”, va ser entre el 600 i el 1250 d.c, el centre polític, econòmic, religiós i militar, no només de Yucatan, sinó de tot el Sud-est de Mesoamèrica. Es calcula que a la seva època de màxim esplendor, tenia uns 50.000 habitants i una extensió de 25 Km2.
Els múltiples i monumentals edificis de Chichén Itzá, estan presidits per la Piràmide de Kukulcán, anomenada “el castillo”, que és un dels edificis més notables de l´arquitectura Maia, i la imatge que ens ve a tots al cap quan ens parlen de ruïnes Maies.
La piràmide de formes perfectes és realment espectacular, i és d´aquells moments que et sembla que no puguis ser davant d´aquella mole (55,5m d´amplada x 24m d´alçada), que has vist tantíssimes vegades en els llibres i en els catàlegs i webs turístiques, però compte, que la imatge que ens ensenyen, és la de les dues cares que estan restaurades, perquè n´hi ha dues que no ho estan, i a veure…Una cosa és restaurar i l´altre és recontruir!!!... En fi, que Kukulcán porta més botox que la Duquesa d´Alba!!! Però ser allà no deixa de ser un gran moment, com sempre!!! Quan aconsegueixes oblidar-te de les aglomeracions (i repeteixo que estem en temporada baixa)…



Actualitzo secció fotos Mèxic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada