dies de viatge

398 dies de viatge

dissabte, 26 de maig del 2012

VISITA FUGAÇ A BELIZE

Sortint de Livingston un trajecte d´una hora de barca em portaria fins a Punta Gorda, en territori Belizenc. Aparentment sembla que siguis en el mateix país, carrers i construccions similars, i en quan a la gent una barreja d´afro-americans i gent de pell morena, de descendència Maya…Només una gran diferència, que et passa desapercebuda, fins que necessites ajuda i la demanes a algun vianant. És entre xocant i divertit, veure com les mateixes cares que ahir et parlaven en Espanyol, avui et parlen en Anglès!!!
Al primer moment costa parlar-los en el seu idioma oficial, seguidament canvies el xip i els comences a parlar en Anglès mentre aprens a entendre el seu, i al final descobreixes que molts d´ells també parlen Espanyol.
Una de les primeres converses que escolto és una noia parlant per telèfon: Mamita que hases??....ah!! Estas busy…yo perdí el bote de las five thirty!!!
A partir de Punta Gorda, en poc més de 8 hores vaig travessar quasi la totalitat d´aquest diminut país, i ja tornava a ser dintre una altre barca a Belize City (que em vaig saltar per no ser ni maca ni segura), que em portaria fins al famós Caye Caulker, que em decep des del primer moment…

La illa és tal i com m´imaginava,  un petit piló de sorra en mig del Mar de Carib (la pots travessar a peu en mitja hora) rodejat d´aigües color turquesa, carrers sense asfaltar ideals per caminar descalç tot el dia, construccions de fusta a mig caure dels locals, i construccions “moníssimes de la muerte” propietat d´un estranger, majoria de població rastafaris que et saluden amb un “Do you like some ganja?...” (vols marihuana), i ritme pausat…Fins aquí tot perfecte…tan sols un petit inconvenient: No te platja!!! No, no te platja, us podeu imaginar un paradís tropical sense platja? Doncs així és Caye Caulker, tot ell està rodejat d´embarcadors, els quals has d´utilitzar per accedir a les zones d´aigua que no estan plenes d´algues.


Tot això, afegit al fet que només hem vaig poder permetre un allotjament ple nens que el més gran acabava de complir la majoria d´edat, on tots eren molt guais i divertits, on només es parlava en Anglès i cada dia hi havia una party, va fer que tingués ganes de fugir des del primer dia.
Al mateix Caye Caulker, no hi ha massa a fer, que no sigui jeure, banyar-se a les aigües plenes d´algues que hi ha al voltant de la illa, anar a veure la posta de sol a l´split (on és ara el final de la illa, després de que un huracà la dividís en dos) i sortir de festa (quina mandra…)


La resta d´atraccions són al voltant de la illa, la més coneguda i que si heu vist algun catàleg de turisme de Belize la tindreu al cap, és el Blue Hole. Molta gent ve fins a Belize només per a bucejar-lo. És un forat en mig del mar, de 122m de fons per 305m d´amplada, on pots nedar entre formacions rocoses, rodejat de diverses especies de taurons, entre d´altres tipus de fauna marina. Pels que no practiquem submarinisme, no és problema hi ha activitats a la mida de tothom.
Al llarg de les costes de Belize, hi ha la segona barrera de coral més gran del món, seguida de la Gran Barrera d´Austràlia, i just davant de Caye Caulker, a una curta passejada amb barca, hi ha la Hol Chan marine Reserve, on només amb unes olleres i un tub, pots nedar entre immenses tortugues, manta-rayes, i taurons!! però no dels que mengen persones, i no d´un en un, n´hi ha manades, però són d´allò més mansois. Fins hi tot els pots agafar (jo no ho vaig fer) i tocar (això no ho vaig poder evitar, tenen tacte de paper de “lija”, les manta-rayes en canvi, són gelatinoses).



 
Al cap d´un moment de ser a dintre l´aigua penses, i jo perquè no tinc una càmera subaquàtica??!! Però no has de patir per res, l´aigua és tant poc profunda i tant transparent que els pots veure des de la barca!! És senzillament impressionant…







El dia d´snorkel va arreglar una mica l´estada a Caye Caulker, i malgrat que la illa no és res de l´altre món, i qualsevol platja d´Àsia li dona 1000 patades (tot va a gustos), haig de reconèixer que els coralls i la vida marina que hi ha allà sota, justifica una visita.
Per últim vull afegir, que comparat amb els països veïns, com Guatemala i Mèxic, Belize si que és una mica més car, però res que espanti tal hi com havia sentit a dir. Tenint en compte que Caye Caulker és una illa hiper-turística, alguns preus van ser: 7 hores de bus Punta Gorda-Belize City 11 US$, llit en dormitori compartit 10 US$, aigua de litre 1 US$, menjar (molt complert) per emportar del Xino 4 US$, cervesa 2,5 US$, cafè americà 1,5 US$, llogar equip d´snorkel per tot el dia 5 US$, ferry anar i tornar des de Belize City 12,5 US$...

2 comentaris: